Dlaczego warto spróbować naszej kawy?
Czas realizacji zamówienia - Kontakt
Koszyk jest pusty

Koszty wysyłki

Przedpłata

Poczta Polska 12 zł
Kurier GLS (24h) 11 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Paczka zagraniczna Europa (Postal Service Europe) 70 zł

Za pobraniem

Kurier GLS (24h) 17 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Wszystkie przesyłki za pobraniem, nadajemy wyłącznie kurierem DHL.

Wysyłka 0zł

dla zamówień o wartości powyżej 150 zł.

Jak prawidłowo przygotować espresso?

Na przygotowanie espresso składa się kilka procesów – m.in. prażenie, mieszanie, mielenie kawy oraz przepuszczanie pary wodnej.

Zanim umieścimy porta-filtr (filtr z kawą – zob. słownik) w górnej części ekspresu, wlej ok. 50 ml wody do środka. Dzięki temu ustabilizujemy temperaturę urządzenia. Umieść filtr z kawą i zadbaj, aby ciasno przylegał w każdym miejscu, a pod nim, w miejscu przez które przepływać będzie gotowy napój, umieść podgrzane szklane naczynie. Włącz cykl przygotowawczy, który zwilży kawę oraz rozmieści ją równomiernie, tworząc szczelną warstwę, przez którą wkrótce zacznie przeciskać się para wodna.
 
Dla około. 40 ml espresso, ekstrakcja powinna trwać około 25-30 sekund, liczone od momentu, gdy pojawiają się pierwsze krople kawy. Najlepsze espresso możemy poznać po tym, że kawa kapie z ekspresu w tempie ciepłego miodu. Przerwij proces jeżeli napój zacznie mieć nieco jaśniejszy kolor. Jeżeli czas trwania parzenia jest dłuższy niż 30 sekund, zwiększ grubość mielenia ziaren. Jeśli czas okaże się krótszy niż 25 sekund, zadbaj o to, aby mielenie kawy było dokładniejsze. Nie zmieniaj ciśnienia, które raz ustawiłeś – nie powinno się zmieniać więcej niż jednego parametru jednocześnie. Co więcej, zmiana ciśnienia często wpływa na pozostałe parametry, skutkując niepożądaną jakością kawy, nawet wtedy, gdy przywrócimy poprzednie ustawienia.



Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się
 


Skomentuj


Zobacz także

  • Ricco Caffe

    Ricco Caffe jest mieszanką średnio wypalanych ziaren, pochodzących z wysoko położonych plantacji w Indiach, gdzie panują idealne warunki dla upraw kawy. Posiada bardzo wyrazisty i intensywny smak z nutą wyjątkowego aromatu. W odróżnieniu od zwykłych kaw, charakteryzuje się niską kwasowością. Zadowoli zarówno klasycznych zwolenników małej czarnej jak i prawdziwych kawoszy. Polecana na początek udanego dnia.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Dolce Caffe

    Dolce Caffe jest mieszanką średnio wypalanej Arabiki, pochodzącej z wysokogórskich upraw w krajach takich jak Indie, Brazylia oraz Kostaryka. W jej skład wchodzi także najwyższej jakości, indonezyjska robusta. Posiada wyczuwalny, słodkawy aromat, o niemal czekoladowym smaku. Charakteryzuje się także niską kwasowością. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie chwili relaksu przed rozpoczęciem dnia pełnego zajęć. 
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Najczęściej wybierana

    Crema Caffe

    Crema Caffe jest mieszanką najwyższej jakości, średnio wypalanej arabiki, uprawianej w krajach takich jak Etiopia, Gwatemala oraz Dominikana. Delikatny posmak owoców sprawia uczucie lekkości i wolności. Tak dobrze dobrana nuta smaku, daje poczucie odprężenia i przyjemności w każdym łyku kawy, zwłaszcza w trakcie dnia pełnego wrażeń. Zadowoli każdego, nawet wytrawnego kawosza.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Forte Caffe

    Forte Caffe jest mieszanką wysokiej jakości, średnio wypalanej kawy z Ameryki Południowej. Występuje w niej także najwyższej jakości, indonezyjska robusta, która dodaje jej cech unikalnego smaku i aromatu. Charakteryzuje ją niesamowity, intensywny, orzechowo-korzenny aromat. Posiada smak klasycznego, włoskiego espresso, który idealnie nadaje się również na uzupełnienie chwil relaksu po dniu pełnym wrażeń.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka

Syropy do kawy

  • Syrop Czekolada

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich  Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Rum z czekoladą

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku rumu i czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    17,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Amaretto

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku amaretto. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Wanilia

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku wanilii. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka

Przechowywanie

  • Nasze słoje wyposażone w hermetyczne zamknięcie klamerkowe, idealnie nadają się do przechowywania kawy, zachowując jej świeży aromat na bardzo długi czas. 
    Wszystkie zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin! Zadbamy także o odpowiednie zabezpieczenie Twojej przesyłki.

    Zamawiam

    • 200 ml

    • 500 ml

    • 1000 ml


    1,00 zł

    Dodaj do koszyka
© 2014 palona.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone