Koszyk jest pusty
Jak prawidłowo mielić kawę?
To, w jaki sposób zmielisz kawę jest pierwszym i jednocześnie jednym z ważniejszych etapów mających ogromny wpływ na jakość przygotowanego napoju. Nic w tym dziwnego, skoro jakość kawy, jej smak i aromat zależą w głównej mierze od tego jak bardzo rozdrobnione są ziarna które zaparzamy.
Większość młynków umożliwia regulację grubości mielenia kawy, dlatego czasami warto poeksperymentować, aby odkryć jaka grubość będzie najlepsza dla konkretnego rodzaju przygotowywanego napoju.
Ta kwestia zależy oczywiście od gustu, więc nie należy sugerować się np. upodobaniami znajomych, ale żeby pomóc Ci odkryć własne preferencje poniżej zamieszczamy małe zestawienie różnych rodzajów zmielonej kawy:
Grubo-ziarnista
Dość oryginalna. Wyglądem przypomina sól o dużych kryształkach, jaką dekoruje się niektóre wypieki.
Średniej grubości
Rozmiarem przypomina ziarenka piasku.
Drobna
Delikatna, przyjemna w dotyku. Troszkę drobniejsza niż cukier.
Bardzo drobna
Wręcz gładka i miękka w dotyku, ale z wyczuwalnymi drobinkami. Ziarenka są znacznie mniejsze niż cukier, ale jeszcze nie przypomina pudru.
Turecka
Gładka i sproszkowana jak mąka. Większość tanich młynków nie będzie w stanie osiągnąć takiego poziomu.
Poniższe zestawienie pomoże Ci w ustawieniu grubości mielenia kawy w zależności od urządzenia, jakie wybierzemy do jej zaparzenia
ekspres z płaskim filtrem – średnio mielona,
ekspres z filtrem w kształcie stożka – drobno mielona,
francuska prasa – grubo mielona,
perkolator – grubo mielona,
kawiarka – drobno mielona,
ekspres ciśnieniowy – bardzo drobno mielona,
ibrik – turecka
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się