Dlaczego warto spróbować naszej kawy?
Czas realizacji zamówienia - Kontakt
Koszyk jest pusty

Koszty wysyłki

Przedpłata

Poczta Polska 12 zł
Kurier GLS (24h) 11 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Paczka zagraniczna Europa (Postal Service Europe) 70 zł

Za pobraniem

Kurier GLS (24h) 17 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Wszystkie przesyłki za pobraniem, nadajemy wyłącznie kurierem DHL.

Wysyłka 0zł

dla zamówień o wartości powyżej 150 zł.

Jak prawidłowo mielić kawę?

To, w jaki sposób zmielisz kawę jest pierwszym i jednocześnie jednym z ważniejszych etapów mających ogromny wpływ na jakość przygotowanego napoju. Nic w tym dziwnego, skoro jakość kawy, jej smak i aromat zależą w głównej mierze od tego jak bardzo rozdrobnione są ziarna które zaparzamy.

 
Większość młynków umożliwia regulację grubości mielenia kawy, dlatego czasami warto poeksperymentować, aby odkryć jaka grubość będzie najlepsza dla konkretnego rodzaju przygotowywanego napoju. 
 
Ta kwestia zależy oczywiście od gustu, więc nie należy sugerować się np. upodobaniami znajomych, ale żeby pomóc Ci odkryć własne preferencje poniżej zamieszczamy małe zestawienie różnych rodzajów zmielonej kawy:
 
Grubo-ziarnista
Dość oryginalna. Wyglądem przypomina sól o dużych kryształkach, jaką dekoruje się niektóre wypieki.
 
Średniej grubości
Rozmiarem przypomina ziarenka piasku.
 
Drobna
Delikatna, przyjemna w dotyku. Troszkę drobniejsza niż cukier.
 
Bardzo drobna
Wręcz gładka i miękka w dotyku, ale z wyczuwalnymi drobinkami. Ziarenka są znacznie mniejsze niż cukier, ale jeszcze nie przypomina pudru.
 
Turecka
Gładka i sproszkowana jak mąka. Większość tanich młynków nie będzie w stanie osiągnąć takiego poziomu.
 
 
Poniższe zestawienie pomoże Ci w ustawieniu grubości mielenia kawy w zależności od urządzenia, jakie wybierzemy do jej zaparzenia
 
ekspres z płaskim filtrem – średnio mielona,
ekspres z filtrem w kształcie stożka – drobno mielona,
francuska prasa – grubo mielona,
perkolator – grubo mielona,
kawiarka – drobno mielona,
ekspres ciśnieniowy – bardzo drobno mielona,
ibrik – turecka



Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się




Skomentuj


Zobacz także

  • Ricco Caffe

    Ricco Caffe jest mieszanką średnio wypalanych ziaren, pochodzących z wysoko położonych plantacji w Indiach, gdzie panują idealne warunki dla upraw kawy. Posiada bardzo wyrazisty i intensywny smak z nutą wyjątkowego aromatu. W odróżnieniu od zwykłych kaw, charakteryzuje się niską kwasowością. Zadowoli zarówno klasycznych zwolenników małej czarnej jak i prawdziwych kawoszy. Polecana na początek udanego dnia.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Dolce Caffe

    Dolce Caffe jest mieszanką średnio wypalanej Arabiki, pochodzącej z wysokogórskich upraw w krajach takich jak Indie, Brazylia oraz Kostaryka. W jej skład wchodzi także najwyższej jakości, indonezyjska robusta. Posiada wyczuwalny, słodkawy aromat, o niemal czekoladowym smaku. Charakteryzuje się także niską kwasowością. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie chwili relaksu przed rozpoczęciem dnia pełnego zajęć. 
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Najczęściej wybierana

    Crema Caffe

    Crema Caffe jest mieszanką najwyższej jakości, średnio wypalanej arabiki, uprawianej w krajach takich jak Etiopia, Gwatemala oraz Dominikana. Delikatny posmak owoców sprawia uczucie lekkości i wolności. Tak dobrze dobrana nuta smaku, daje poczucie odprężenia i przyjemności w każdym łyku kawy, zwłaszcza w trakcie dnia pełnego wrażeń. Zadowoli każdego, nawet wytrawnego kawosza.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Forte Caffe

    Forte Caffe jest mieszanką wysokiej jakości, średnio wypalanej kawy z Ameryki Południowej. Występuje w niej także najwyższej jakości, indonezyjska robusta, która dodaje jej cech unikalnego smaku i aromatu. Charakteryzuje ją niesamowity, intensywny, orzechowo-korzenny aromat. Posiada smak klasycznego, włoskiego espresso, który idealnie nadaje się również na uzupełnienie chwil relaksu po dniu pełnym wrażeń.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka

Syropy do kawy

  • Syrop Czekolada

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich  Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Rum z czekoladą

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku rumu i czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    17,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Amaretto

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku amaretto. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Wanilia

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku wanilii. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka

Przechowywanie

  • Nasze słoje wyposażone w hermetyczne zamknięcie klamerkowe, idealnie nadają się do przechowywania kawy, zachowując jej świeży aromat na bardzo długi czas. 
    Wszystkie zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin! Zadbamy także o odpowiednie zabezpieczenie Twojej przesyłki.

    Zamawiam

    • 200 ml

    • 500 ml

    • 1000 ml


    1,00 zł

    Dodaj do koszyka
© 2014 palona.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone