Dlaczego warto spróbować naszej kawy?
Czas realizacji zamówienia - Kontakt
Koszyk jest pusty

Koszty wysyłki

Przedpłata

Poczta Polska 12 zł
Kurier GLS (24h) 11 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Paczka zagraniczna Europa (Postal Service Europe) 70 zł

Za pobraniem

Kurier GLS (24h) 17 zł
Odbiór osobisty 0 zł
Wszystkie przesyłki za pobraniem, nadajemy wyłącznie kurierem DHL.

Wysyłka 0zł

dla zamówień o wartości powyżej 150 zł.

Latte art - sztuka dekoracji kawy

Wbrew pozorom, aby zaskoczyć znajomych kawą ozdobioną wzorkiem jak z najlepszej kawiarni, nie musisz zamawiać firmy kateringowej ani zatrudniać zawodowego baristy. Ten artykuł wyjaśni Ci, jak w prosty sposób przyrządzić prawdziwe cudo.

 
Zakładamy, że filiżanka dobrego espresso jest już gotowa i czeka na ozdobienie. Warto serwować napój w naczyniu o dość szerokim przekroju, zapełnionej jedynie w połowie, aby podczas stawiania pierwszych kroków, nie okazało się, że nasze dzieło ma zbyt mało miejsca. Zacznijmy od ubicia pianki. To jeden z kluczowym etapów. Spienione mleko powinno być ciepłe (ok. 60-65 st. C) i na tyle gęste, aby nie rozpuszczać się natychmiast w kawie ale też wystarczająco płynne aby bez problemów przelało się do filiżanki. Pamiętajmy jednak, żeby nie przesadzić. Duże wzniesienia i dolinki na powierzchni pianki są nie tylko nieestetyczne ale mogą również odebrać przyjemność smakowania kawy. Idealna pianka to taka, która posiada wiele bąbelków powietrza a podczas przechylania naczynia przelewa się w takim samym tempie jak przeciętny jogurt. Nie zrażaj się, jeśli na początku Twoje próby skończą się fiaskiem – osiągnięcie każdej umiejętności wymaga wielu ćwiczeń. Być może zadajesz sobie pytanie jakie mleko jest najlepsze do dekoracji kawy. Nie ma jednoznacznej odpowiedzi na to pytanie – dla początkujących polecamy mleko bez tłuszczu. Co prawda jego smak w połączeniu z kawą nie da nam tej oczekiwanej nutki dekadencji, ale przynajmniej ubija się najłatwiej. Mleko o 2% zawartości tłuszczu ubija się trudniej, ale i tak stanowi chyba najlepszy kompromis pomiędzy smakiem gotowej kawy a łatwością spienienia. Dla profesionalistów, przygotowujących kawę o niesamowitym smaku, pozostawmy tłuste mleko. Co ciekawe, właśnie ten wybór spotkamy w większości włoskich kawiarni. Zamawiając
kawę z chudym mlekiem możesz być pewny, że zostaniesz uznany za dyletanta a w najlepszym przypadku, za turystę.
 
Wracając jednak do naszej pianki – po wyłączeniu miksera lub blendera, nie zaszkodzi uderzyć delikatnie dnem naczynia z mlekiem. Dzięki temu pozbędziemy się wzniesień i fal na powierzchni pianki. Jeżeli chcemy aby nasze mleko miało bardziej gładką, błyszczącą teksturę, warto kręcić naczyniem dookoła jego osi przez kilka chwil. To wyrówna niedoskonałości na powierzchni piany. Może się zdarzyć, że poniższe zabiegi nie przynoszą skutków i mleko ciągle jest bardzo spienione na wierzchu. Dobrym rozwiązaniem jest usunięcie nadmiaru pianki łyżeczką tak, aby w dzbanku pozostało samo spienione mleko.
 
Tak, użyliśmy słów "w dzbanku". To kolejna tajemnica sztuki dekoracji kawy. Aby wykonać prawdziwe cuda potrzbujemy naczynia z charakterystycznym "dzióbkiem". Wlewanie mleka do kawy to kolejna trudniejsza czynność. Strumień jaki skierujemy do filiżanki nie może być zbyt duży. Manewrując nim na powierzchni kawy możemy stworzyć łukowate wzorki, które następnie poprawimy wykałaczką. Jednak to nie wszystko – nie wolno zapominać o ciągłym przechylaniu dzbanuszka z mlekiem. Ma to polegać na łagodnym kołysaniem nadgarstkiem z jednoczesnym wlewaniem mleka a nie chaotycznym kapaniem nieregularnym strumieniem! Ruchy muszą być płynne! Dzięki temu mamy pewność, że tekstura pianki będzie taka sama na całej powierzchni naszego dzieła. Dla początkujących mamy wskazówkę, która ułatwi stawianie pierwszych kroków – warto najpierw nalać nieco więcej mleka na środku filiżanki a potem tworzyć gęste łuki, kierując strumień z dzbanka w jedną stronę.
 
Ostatni etap zależy już jedynie od naszej wyobraźni. Jeżeli wszystko poszło po naszej myśli, na powierzchni kawy mamy wzór stworzony z łuków pianki. Wykałaczka w dłoń i do dzieła! Zacznijmy od najprostszego kształtu – serca. Wystarczy, że od miejsca w którym zakończyliśmy wlewanie, "przeciągniemy" piankę o jakiś 1 lub 2cm w głąd wzorku. Aby wykonać niesamowitą gwiazdę wystarczy wylać piankę jak najbliżej środka filiżanki a następnie w 4 miejscach przeciągnąć odrobinę mleka do krawędzi filiżanki (na zewnątrz pianki) natomiast pomiędzy nimi, również w 4 miejscach, piankę "zagarnąć" do wewnątrz.



Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się




Skomentuj


Zobacz także

  • Ricco Caffe

    Ricco Caffe jest mieszanką średnio wypalanych ziaren, pochodzących z wysoko położonych plantacji w Indiach, gdzie panują idealne warunki dla upraw kawy. Posiada bardzo wyrazisty i intensywny smak z nutą wyjątkowego aromatu. W odróżnieniu od zwykłych kaw, charakteryzuje się niską kwasowością. Zadowoli zarówno klasycznych zwolenników małej czarnej jak i prawdziwych kawoszy. Polecana na początek udanego dnia.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Dolce Caffe

    Dolce Caffe jest mieszanką średnio wypalanej Arabiki, pochodzącej z wysokogórskich upraw w krajach takich jak Indie, Brazylia oraz Kostaryka. W jej skład wchodzi także najwyższej jakości, indonezyjska robusta. Posiada wyczuwalny, słodkawy aromat, o niemal czekoladowym smaku. Charakteryzuje się także niską kwasowością. Idealnie nadaje się jako uzupełnienie chwili relaksu przed rozpoczęciem dnia pełnego zajęć. 
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Najczęściej wybierana

    Crema Caffe

    Crema Caffe jest mieszanką najwyższej jakości, średnio wypalanej arabiki, uprawianej w krajach takich jak Etiopia, Gwatemala oraz Dominikana. Delikatny posmak owoców sprawia uczucie lekkości i wolności. Tak dobrze dobrana nuta smaku, daje poczucie odprężenia i przyjemności w każdym łyku kawy, zwłaszcza w trakcie dnia pełnego wrażeń. Zadowoli każdego, nawet wytrawnego kawosza.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka
  • Forte Caffe

    Forte Caffe jest mieszanką wysokiej jakości, średnio wypalanej kawy z Ameryki Południowej. Występuje w niej także najwyższej jakości, indonezyjska robusta, która dodaje jej cech unikalnego smaku i aromatu. Charakteryzuje ją niesamowity, intensywny, orzechowo-korzenny aromat. Posiada smak klasycznego, włoskiego espresso, który idealnie nadaje się również na uzupełnienie chwil relaksu po dniu pełnym wrażeń.
    • Zmielona na życzenie - gratis!
    • Dostawa następnego dnia!

    Zamawiam

    • 100g = 16 x

    • 200g = 32 x

    • 500g = 88 x

    • 1000g = 185 x

    Dodaj do koszyka

Syropy do kawy

  • Syrop Amaretto

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku amaretto. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Wanilia

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku wanilii. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Czekolada

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich  Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    16,90 zł

    Dodaj do koszyka
  • Syrop Rum z czekoladą

    Syrop do kawy i drinków Victoria's o smaku rumu i czekolady. Posiada rekomendację Stowarzyszenia Polskich Barmanów.
    • Waga:490 ml
    • Wysyłka w 24h!

    17,90 zł

    Dodaj do koszyka

Przechowywanie

  • Nasze słoje wyposażone w hermetyczne zamknięcie klamerkowe, idealnie nadają się do przechowywania kawy, zachowując jej świeży aromat na bardzo długi czas. 
    Wszystkie zamówienia realizujemy w ciągu 24 godzin! Zadbamy także o odpowiednie zabezpieczenie Twojej przesyłki.

    Zamawiam

    • 200 ml

    • 500 ml

    • 1000 ml


    1,00 zł

    Dodaj do koszyka
© 2014 palona.pl - Wszelkie prawa zastrzeżone