Koszyk jest pusty
Jak prawidłowo przygotować espresso?
Na przygotowanie espresso składa się kilka procesów – m.in. prażenie, mieszanie, mielenie kawy oraz przepuszczanie pary wodnej.
Zanim umieścimy porta-filtr (filtr z kawą – zob. słownik) w górnej części ekspresu, wlej ok. 50 ml wody do środka. Dzięki temu ustabilizujemy temperaturę urządzenia. Umieść filtr z kawą i zadbaj, aby ciasno przylegał w każdym miejscu, a pod nim, w miejscu przez które przepływać będzie gotowy napój, umieść podgrzane szklane naczynie. Włącz cykl przygotowawczy, który zwilży kawę oraz rozmieści ją równomiernie, tworząc szczelną warstwę, przez którą wkrótce zacznie przeciskać się para wodna.
Dla około. 40 ml espresso, ekstrakcja powinna trwać około 25-30 sekund, liczone od momentu, gdy pojawiają się pierwsze krople kawy. Najlepsze espresso możemy poznać po tym, że kawa kapie z ekspresu w tempie ciepłego miodu. Przerwij proces jeżeli napój zacznie mieć nieco jaśniejszy kolor. Jeżeli czas trwania parzenia jest dłuższy niż 30 sekund, zwiększ grubość mielenia ziaren. Jeśli czas okaże się krótszy niż 25 sekund, zadbaj o to, aby mielenie kawy było dokładniejsze. Nie zmieniaj ciśnienia, które raz ustawiłeś – nie powinno się zmieniać więcej niż jednego parametru jednocześnie. Co więcej, zmiana ciśnienia często wpływa na pozostałe parametry, skutkując niepożądaną jakością kawy, nawet wtedy, gdy przywrócimy poprzednie ustawienia.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się