Koszyk jest pusty
Słownik pojęć związanych z kawą
Świat kawy może przyprawić o zakłopotanie, jeżeli nie znamy podstawowych pojęć. Poniżej zamieszczamy listę najważniejszych pojęć związanych ze światem kawy:
Rodzaje napojów
Americano – espresso przygotowane z jednej porcji kawy i jednej filiżanki gorącej wody.
Cappuccino – napój przygotowany z 1 porcji espresso i równych ilości zwykłego i spienionego mleka. Płynne mleko miesza się z espresso a następnie, na górze umieszcza się spienioną część. Składniki powinny być użyte w takich samych proporcjach.
Doppio – napój zrobiony z 2 porcji espresso i 1 porcji gorącej wody.
Espresso – rodzaj kawy, której wykonanie polega na przepuszczeniu pary wodnej (pod ciśnieniem) przez warstwę zmielonej kawy. Espresso jest znacznie bogatsze w smak i aromat niż zwykła kawa, dlatego często wykorzystuje się je jako bazę do innych napojów, np. cappuccino lub latte.
Latte – napój przygotowany z 1 porcji espresso i 1 filiżanki spienionego mleka (w proporcjach: 1/3 kawy, 2/3 mleka).
Macchiato – 1 porcja espresso z odrobiną spienionego mleka na górze.
Różne pojęcia
Barista – profesjonalista, mistrz specjalizujący się w przygotowywaniu espresso. Często błędnie określa się w ten sposób osobę, która przygotowuje espresso, bez względu na to, czy posiada odpowiednie kwalifikację czy nie.
Boiler – część ekspresu do espresso, która przechowuje gorącą wodę i mleko.
Cream – gęsta pianka, na szczycie świeżo przygotowanego espresso.
Doser – część ekspresu, przez którą wylewana jest porcja kawy. Prostsze modele mogą nie mieć wbudowanego dosera.
Group – główny pojemnik ekspresu, w którym para wodna pod ciśnieniem jest przeciskana przez zmieloną kawę.
Lungo – przedłużenie czasu przygotowania espresso, zazwyczaj o 25-30 sekund. Efektem jest nieco większa porcja kawy, ale zazwyczaj bardziej gorzka.
Porta-Filter – część ekspresu, gdzie umieszcza się zmieloną kawę.
Ristretto – espresso przygotowane w krótszym czasie. Ilość kawy jest nieco mniejsza niż zwykle, ale aromat jest bardziej skoncentrowany a smak lepszy.
Chcesz otrzymywać na e-mail ciekawe przepisy i artykuły na temat kawy? Zapisz się